Kako uštedeti novac? - PaySpot doo Novi Sad

26 aprila, 20210

Najveća predrasuda o štednji,  ali i izgovor za mnoge je da je štednja rezervisana samo za one koji imaju visoka primanja. To znači da ne štedimo tako što svakodnevno i automatski ostavljamo višak zarađenog  novca “po strani” već onda kada prihvatimo štednju kao životni stil.

Štednja nema veze sa količinom para koju imamo, štednja se odnosi na štednju goriva, štednju struje, a ušteđen iznos je samo manifestacija tog štedljivog ponašanja, i to je ono što je potrebno najbolje razumeti. Ona se odnosi i na vreme koje uštedimo – umesto čekanja u redovima za plaćanje računa ili uplatu pazara, to možemo obaviti i kod svog komšije.

Za početak vam je potrebna prava motivacija za štednjom, a zatim ideja o konkretnim koracima koje možete da pratite na putu ka štednji.

Pročitajte naše savete kako uštedeti novac:

  • Postavite ostvarive ciljeve

Bitno je da postavite cilj koji će vas motivisati da štedite. Cilj može biti novi tehnički uređaj, letovanje, zimovanje, deo nameštaja za vaš stan, neophodna obuća ili odeća, godišnji pregled kod doktora, mesečni računi…. Za početak možete napraviti kratkoročan cilj, tj. cilj za čije ostvarenje je potrebna manja suma novca.

  • Analizirajte mesečne troškove

Vodite evidenciju o svim troškovima tokom jednog meseca. Na kraju meseca ćete videti da neki troškovi nisu bili neophodni i da ste mogli da ih se odreknete u korist štednje, pa makar to bilo samo 1000 dinara ovog meseca.

  • Napravite plan štednje

Sastavljanje plana će vam pomoći da jasno sagledate vaše prihode i troškove, a zatim definišete iznos koji vam je potreban za ostvarenje cilja, kao i rok do koga planirate da sakupite potreban novac. Idealno bi bilo da definišite plan štednje za svaki mesec. Bez jasno definisanog cilja nećete imati osećaj da u potpunosti vladate štednjom.

  • Izbegavajte kupovinu nepotrebnih stvari

Šoping radi šopinga je dijametralno suprotna navika od štednje. Za cilj ima kratkoročni osećaj zadovoljstva ili popunjavanje dokolice, ali je veliki neprijatelj štednje. Pre nego što kupite nešto što vam zapravo ne treba ili predstavlja jedna u nizu sličnih stvari koje već imate, razmislite da li dugoročnije ima smisla da za to trošite svoje finansije. Jedan od načina da izbegnete nepotrebnu i kompulsivnu kupovinu je odlaganje odluke o kupovini. Nakon što nađete željeni artikal, uzdržite se od kupovine i vratite se po njega tek ako i naknadno budete sigurni da vam je potreban.  Otvorite svoj garderober, iskreno pogledajte i procenite šta vam je zaista potrebno? Naveli smo samo odeću kao primer.

  • Nosite ručak na posao (godišnja ušteda 61.200 dinara)

Ako umesto suve hrane i peciva, za ručak češće budete konzumirali kuvanu hranu, dugoročno će to pozitivno uticati na vaše zdravlje i liniju. Međutim, ako te obroke budete spremali kod kuće, možete da budete sigurni da ćete imati i značajne finansijske benefite.

 

Plaćanje_računa

 

Recimo da na naručivanje i kupovanje brze hrane dnevno u proseku dajete 400 dinara. Na 24 radna dana mesečno ćete na hranu izdvojiti minimum 9.600 dinara. Godišnje ta cifra dostiže više od 115.000. Za ručak spremljen kod kuće (artikli s pijace i iz radnje, spremanje više obroka odjednom) mesečno će vam trebati oko 4.500 dinara, a razlika je ogromna.

  • Izbegavajte plaćanje previsokih provizija kada plaćate mesečne račune

Jedna porodica plaća u proseku sedam računa mesečno, a ako pametno odabere mesto plaćanja, može da uštedi skoro 1.000 dinara. Plaćanje računa je stavka koje domaćinstvo čeka svakog meseca. Većina ni ne obraća pažnju koliko novca ostavi za proviziju, ali sigurno bi bili pažljiviji kada bi videli koliko  gube novca na samo nekoliko računa. Upravo te naknade prave veliku razliku kada plaćate račune za struju i vodu, kablovsku i internet, vrtić ili ratu za ekskurziju.

Platna institucija PaySpot – „Vaš dobar komšija“ misli na vaše vreme i budžet. Brzo i lako, po povoljnim provizijama možete platiti račune na našim uplatnim mestima. Na našem kalkulatoru možete da vidite visinu provizije za iznos koji treba da platite. Uz nas imate mogućnost da isplanirajte vaše troškove.

  • Plaćajte SVE račune na vreme (godišnja ušteda 7.620 dinara)

Redovno plaćanje računa doneće vam pet odsto uštede.

EPS redovnim platišama odobrava popust od pet odsto ako račun plate do 25. u mesecu. Popust od pet odsto za plaćanje računa do 15. u mesecu ostvaruju i korisnici beogradskog “Infostana”, a redovne platiše imaju pravo i na jeftinije karte za pozorište.

Za stan od 60 kvadrata “Infostan” je mesečno oko 8.700 dinara. Sa pet odsto popusta, redovne platiše “Infostan” svakog meseca košta 435 dinara manje. Godišnje to je 5.220 dinara uštede. Račun za električnu energiju je oko 4.000, a sa popustom iznosti 200 dinara manje, odnosno 2.400 godišnje.

  • Uključite sve članove porodice u štednju

Okupite članove svoje porodice i predstavite im svoj cilj i plan. Kada cilj postane zajednički, imaćete veću podršku za štednju i lakše ćete ostvariti cilj. Decu biste trebali još od malih nogu da naučite kako da rasporede i uštede novac kako bi kasnije bolje upravljali sopstvenim finansijama. Treba ih naučiti da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, pre nego što odete u zajedničku kupovinu, napravite spisak onoga što ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate da potrošite. Pritom uporedite cene u pojedinim marketima, proverite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedeli.

Deca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.Naučite decu da jedan deo svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako novac može da se iskoristiti, ne samo za kupovinu. već i za pomoć drugima.

Pišite nam kakav je vaš plan štednje, koliko ste uštedeli, da li ste platili račune na našim uplatnim mestima?

Ako imate neki vaš trik kako da svi uštedimo pišite nam na office@payspot.rs

 

Vaš dobar komšija – PaySpot platna institucija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *